Toshiba VRF SMMSe havalandırma sistemi garip sesler çıkarıyor

irem.gu · 20 Nis 2026, 14:09 · 137 görüntülenme · 6 yanıt

137 görüntülenme6 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları6 mesaj
I
irem.gu
Üye
20 Nis 2026, 14:09#1
Arkadaşlar bu işlerden hiç anlamadığım için nasıl anlatayım bilemiyorum ama elimden geldiğince açıklamaya çalışayım. İş yerinde Toshiba VRF SMMSe diye bi havalandırma sistemi var, bi 3-4 senedir sorunsuz çalışıyordu. Son bi haftadır garip sesler çıkarmaya başladı, dayanamıyorum artık.
Normal çalışırken sessizdi hemen hemen, şimdi sürekli vızzz diye bi ses geliyo, bazen de tık tık gibi sesler. Özellikle sabahları ilk açtığımızda çok kötü oluyo, sanki içinden bi şeyler çarpışıyo gibi. Öğlene doğru biraz azalıyo ama hiç kesilmiyo. Soğutma yapıyor mu diye bakarsan yapıyo, içerisi soğuk oluyo normalde olduğu gibi ama o sesler can sıkıcı gerçekten.
Patronla konuştuk, "bi tamirciye göster" dedi ama merak ettim acaba ne olabilir bu. Filtresi falan var mıdır bilmiyorum, temizlik mi ister nedir. Ya da kompresör mü bozuluyo, param harç oluyo diye korkuyorum. Geçen sene klima tamiri için 2000 lira vermiştik başka bi cihaza, bu sefer ne çıkar kim bilir.
Ses tam olarak nereden geliyo onu da bulamadım, duvar ünitesinden mi yoksa dışarıdaki üniteden mi belli değil. Bazen elektrikli diş fırçası gibi vızıldıyo, bazen de eski buzdolabı gibi tok tok sesi. İlk başladığında belki geçer diye bekledik ama git gide kötüleşiyo gibi geliyo.
Siz böyle bi durumla karşılaştınız mı, ne olabilir bu sesler?
D
dogan_furkan
Üye
21 Nis 2026, 14:15#2
Hocam kumandadan fan hızını bi düşür bak, belki yüksek devirde çalışıyodur. Bizim ofiste de böyle olmuştu, auto yerine düşük hıza almıştık ses azalmıştı. Filtresi de kirlenmiş olabilir bu arada, o da ses yapabilir.
S
selim.po
Üye
25 Nis 2026, 14:42#3
vızzz sesi genelde fan motorundan gelir, bearingleri aşınmış olabilir. tık tık sesi de genelde plastik parçaların ısı ile genleşip büzülmesinden. ama 3-4 senelik cihazda bearing arızası erken sayılır, garanti var mı bi kontrol et.
Y
yalcin_nilgun
Üye
29 Nis 2026, 18:59#4
Bende de aynı model var işyerinde, geçen sene aynı sorunu yaşamıştık. Servisçi çağırdık, iç ünitedeki fan kanatları kirlenmiş dedi. Temizlik yaptı 400 lira aldı, ses kesildi. Ama seninkinde compressor sesi de varsa o başka iş tabii.
T
t_goktas
Üye
7 May 2026, 23:50#5
Kardeşim sakın kendi başına bi şey yapmaya kalkma, bu VRF sistemler karışık. Ama bi dene istersen: cihazı kapat, 15-20 dakika bekle, sonra tekrar aç. Bazen elektronik kartlarda sorun olur, reset ile düzelir. Olmadı servisi ara.
E
eylul.bagci
Üye
16 May 2026, 22:27#6
Dostum bu sesler başladı mı genelde kötüye gider. Bi an önce servise haber ver bence. VRF sistemlerde soğutucu gaz kaçağı da olabiler, compressor zorlanır ses çıkarır. Geç kalma da büyük arıza olmasın sonra.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.