Siemens çamaşır makinesi sıkmada duruyor, programı tamamlamıyor

Mehmet.Keskin_4911 · 3 Mar 2024, 00:33 · 100 görüntülenme · 3 yanıt

100 görüntülenme3 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları3 mesaj
M
Mehmet.Keskin_4911
Üye
3 Mar 2024, 00:33#1
Siemens IQ500 çamaşır makinesi yaklaşık 3 yıldır sorunsuz çalışıyordu ama son 1 aydır sıkma kısmına geldiğinde bazen takılıp kalıyor. Makine yıkamayı bitiriyor, suyu boşaltıyor, sonra sıkmaya geçerken bir süre bekliyor ama bazen hiç sıkmadan süreyi ileri atıp programı tamamladı diye duruyor. Bazen de içindeki çamaşırlar ıslak kalıyor ve kapağı açınca su birikintisi olmuyor ama çamaşırlar sanki hiç sıkılmamış gibi duruyor. Programı yeniden başlattığımda ya da sadece sıkma yaptığımda da aynı durumu yapıyor. Farklı programlarda da denedim, arada düzgün sıkıyor ama genellikle aynı sorunu tekrarlıyor. Panelde herhangi bir arıza kodu görünmüyor, ışıklar normal yanıyor. Fişi çekip 10 dakika bekledim, tekrar taktım ama yine de çözüm olmadı.

Makineye fazla yükleme yapmıyorum, tamburun yarısından az dolduruyorum. Filtre kısmını kontrol ettim, orada da tıkalı bir şey yoktu. Tahliye hortumunu eğip kaldırdım, suda bir sıkıntı yokmuş gibi gözüküyor. Yine de bu arıza zaman zaman kendini tekrar ediyor, özellikle kalın şeyleri yıkayınca daha sık oluyor gibi ama ince kıyafetlerde de bazen oluyor. Sıkma devri 1200 d/dk, daha düşük de denedim ama değişen bir şey olmadı.

Bu makinede daha önce benzer bir problem yaşayan oldu mu, evde yapabileceğim başka bir kontrol var mı merak ediyorum. Servis çağırmadan önce son çare olarak neleri denemem lazım, motorda ya da kartta mı bir sorun var yoksa sensörlerle ilgili bir şey mi olabilir? Elektrik ya da su girişinde bir problem olsa tüm programı etkilemez mi? Yardımcı olursanız sevinirim.
E
Ege.ahin_5477
Üye
7 Mar 2024, 00:46#2
Aynı modeli kullanıyorum, geçen sene benzer bir sıkma sorunu olmuştu. Bizim makinede motora bağlı kömürler yıpranmıştı, usta değiştirince düzeldi. Yıkama ve su boşaltma normaldi ama sıkmada tambur dönmüyordu ya da çok yavaş dönüyordu. Elinizden geliyorsa arka kapağı açıp kömürlere bakabilirsiniz ama elektrik bağlantısına dikkat etmek lazım. Eğer kömürler aşınmışsa kısa dönmeler yapar ve sıkma tam olmaz. Yanlışlıkla çalıştırmayın, güvenliğinden emin değilseniz bence servis daha iyi olur.
Y
Yusuf.Yldrm_3519
Üye
13 Mar 2024, 01:41#3
Sıkma devresinde sorun varsa bazen makine kendi güvenliği için programı atlayabiliyor. Mesela denge sensörü veya amortisörler düzgün çalışmıyorsa içindeki çamaşır çok dengesiz yüklenmiş sayılıyor ve sıkmaya geçmiyor. Filtreyi kontrol etmişsiniz ama tamburda çok küçük parçalar sıkışmış olabilir. Ayrıca, bazı Siemens modellerinde tahliye pompası zayıflarsa da çamaşırı tam sıkamaz. Programı başlatınca makine çok sallanıyor mu, ses yapıyor mu? Bir de elektrik voltajı düşükse özellikle sıkma devrinde takılabiliyor, evde başka yoğun elektrikli cihazlar çalışırken oluyor mu diye bakın. Benimki voltaj düşük olduğunda yapıyordu, başka prizde denedim geçmişti.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.