Buderus radyatörden su damlaması ve hava alma sorunu

Berk.Aydn_881 · 11 Oca 2026, 08:17 · 69 görüntülenme · 6 yanıt

69 görüntülenme6 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları6 mesaj
B
Berk.Aydn_881
Üye
11 Oca 2026, 08:17#1
Yaklaşık 4 senedir kullandığımız Buderus Logatrend 22KP panel radyatörlerin birinden geçen ay sonunda hafif su damlaması başladı. Başta çok üzerinde durmadım çünkü alt kısımdaki birleşme yerinden hafif sızıyordu, peçeteyle siliyordum, tekrar damlıyordu. Sonra baktım ki arada bir basınç düşüyor, kombiden su basmak zorunda kalıyorum. Evin diğer odalarındaki Buderus radyatörlerde benzer bir sorun yok, yalnızca salondaki büyük olan böyle yapıyor. Su damladığı yerde hafif paslanma da oluşmuş, sanırım bir süredir devam ediyor.

Daha da ilginci, geçen hafta radyatörün üst kısmı hiç ısınmaz oldu, alt kısım sıcak oluyor ama üstü soğuk kalıyor. Hava alma vanasını açınca bir süre hava geldi, sonra su aktı ama ertesi gün aynı durum tekrar etti. Sanki sürekli hava yapıyor gibi ya da hava tam çıkmıyor anlamadım. Split kombiyi kapatıp açtım, tesisatta başka bir yerden sorun var mı diye kontrol ettim ama başka anormallik göremedim. Borular görünüşte sağlam, duvarlarda da rutubet yok.

Buderus panel radyatördeki bu su sızdırma ve bir türlü tam ısınmama (üst soğuk alt sıcak) neden olabilir? Acaba radyatörün kendisinde çatlak mı var yoksa bağlantıdan mı kaçırıyor, hava alma işlemini yanlış mı yapıyorum? Kendi başıma tamir etmeye kalkışmak ne kadar mantıklı olur, yoksa bir tesisatçı mı çağırsam daha doğru olur? Benzer bir deneyim yaşayan varsa ya da farklı bir çözüm önerisi olanlar yazarsa sevinirim. Özellikle Buderus kullananların yorumunu merak ediyorum çünkü mümkünse radyatörü komple değiştirmek istemiyorum.
C
Can.Gler_4222
Üye
13 Oca 2026, 09:03#2
Su damlatan radyatörü birkaç yıl önce başka bir markada yaşadım. O zaman bağlantı noktasındaki contadan kaçırıyordu, usta çağırınca contayı değiştirip teflon bant sardı, sorun çözülmüştü. Sende de eğer sızıntı birleşim yerindeyse, contadan veya rekorun gevşemesinden kaynaklanıyor olabilir. Üstün ısınmamasına gelince, hava alma işleminin tam yapılıp yapılmadığı önemli. Kombinin su basıncını 1.5 bar civarında tutup hava alırsan ve yine düzelmezse, içeride balçık oluşmuş olabilir. Kimyasal temizlik gerekebilir. Yine de su damlıyorsa önce tesisatçıya göstermek mantıklı olur, çünkü su kaçağı büyürse alt kata da zarar verebilir.
H
Hasan.Koak_4665
Üye
18 Oca 2026, 09:56#3
Bizim evdeki Buderus radyatörlerde böyle bir sorun hiç olmadı ama hava alma işlemini şöyle yapıyordum: Kombiyi kapatıp pompanın durmasını bekliyorum, sonra üstteki purjör tapasını az açıp önce havanın tamamen çıktığından emin oluyorum. Sende de sürekli hava yapıyorsa tesisatta bir yerde hava alma noktası eksik olabilir ya da sistemde fazla hava var. Su sızıntısı bağlantıdan mı yoksa panelin gövdesinden mi belli olmuyorsa, bir peçete veya kağıt havluyla sıvama yöntemiyle tespit edilebilir. Panelde çatlak varsa tamir çok zor, yenisi gerekebilir.
H
Hseyin.Doan_1764
Üye
19 Oca 2026, 10:00#4
Geç gördüm ama aynı tip Buderus radyatör var bende de. Geçen sene alt soket kısmından su kaçırıyordu, usta geldi vida gevşemiş dedi ve sıkınca düzelmişti. Eğer hava alma vanasını açınca sürekli hava geliyorsa, tesisatta oksijenli su kalmış olabilir, bu da metali aşındırıp kaçak başlatabiliyor, benimki de öyle olmuştu. Eğer panelin üstü inatla ısınmıyorsa, iç kısmında tortu birikmiş olabilir. Temizleme sıvısı ve basınçla yıkatmak gerekebilir. Ama önce basit şeylere bakmak en iyisi, bağlantıdan kaçırıyorsa ufak bir işlemle hallolur.
A
Arda.Aslan_4126
Üye
24 Oca 2026, 10:24#5
Şunu soracağım, üst taraf ısınmayınca radyatör vanaları tam açık mı? Bazen üstteki vana kısmı az açık kalınca da ısıtmıyor. Ayrıca kombinin basıncı kaçta tutuyorsun? Sürekli su basmak zorunda kalıyorsan sistemde kaçak ciddi olabilir. Üst kısımdaki hava alma vanasının dişlerinde de kaçak olur, bazen oradan da su sızar. Kendi başına çok fazla sıkmadan, teflon bantla tekrar sarıp deneyebilirsin ama çatlak varsa hiç uğraşma derim. Tesisatçı çağırıp baktırmak daha güvenli olur.
M
mer.Bayrak_2670
Üye
29 Oca 2026, 11:02#6
Bende üst soğuk, alt sıcak olunca hava alırdım, bir kez de üst vida kütüğü contası delinmişti, oradan çok ince kaçırıyordu. Kaçak panelin gövdesindeyse geçici olarak epoksiyle tutturmayı deneyen oldu ama uzun vadede işe yaramıyor. Bağlantıdan ise, sucu teflon bantla ve yeni conta takarak çözebiliyor. Ayrıca tesisatta antifrizli su yerine normal çeşme suyu varsa zamanla korozyon başlatabiliyor. Sürekli hava alma ihtiyacı oluyorsa, sistemde sirkülasyon pompası havasız çalışmıyor olabilir, kombi markası ve modelini de yazarsan belki ona göre daha net yardımcı olan çıkar.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.