Buderus radyatörde alt kısım ısınmıyor, üstü sıcak

Admin · 21 Oca 2026, 16:44 · 96 görüntülenme · 6 yanıt

96 görüntülenme6 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları6 mesaj
A
Admin
Yönetici
21 Oca 2026, 16:44#1
Geçen hafta Buderus marka panel radyatör (model: Logatrend VK-Profil 22) ile ilgili bir sıkıntı yaşadık. Evdeki diğer radyatörler neredeyse tamamen ısınıyor ama özellikle oturma odasındaki büyük radyatörün alt kısmı sürekli soğuk, üstü ise bayağı sıcak oluyor. Kombi Buderus Logamax U024, genel olarak peteklerin havasını da aldım, sistemde su eksik mi diye basınca baktım, bar değeri de 1.5 civarı, normal. Diğer odalardaki radyatörlerde bu sorun yok ya da çok az var.

Peteklerin havasını defalarca aldım, hava kalmamış gibi, su geliyor. Alt vana tamamen açık, üst vana da açık. Kombi çalışırken de denedim, kombiyi kapatıp tekrar başlatınca da bir şey değişmedi. Özellikle alt boru kısmından pek bir sıcaklık gelmiyor, sanki su yeterince dolaşmıyor gibi. Ayrıca radyatörün alt kısmında zaman zaman hafif bir tıkırtı tarzı sesler duyuluyor. Sanki içerde bir şeyler dolanıyor gibi ama emin olamadım. Tesisat biraz eski, yaklaşık 7-8 yıllık ama her sene kombi bakımı yaptırıyorum.

Bazıları tortu-kireç birikmiştir, tıkanmıştır dedi ama nasıl kontrol edilir bilmiyorum. İçini açıp temizlemek lazım mı, yoksa tesisatı komple temizleten mi var? Kombi filtresiyle alakası olabilir mi? Bu şekilde ısı verimi bayağı düştü, özellikle soğuk havalarda çok fark ediyor. Radyatörü tamamen değiştirmek mi gerekir, yoksa temizletmek yeterli mi? Benzer bir durum yaşayan, önerisi olan var mı? Elektrik-su işi olduğu için kendim açmaya çekiniyorum, tecrübeli birine de danışmak istedim.
S
smail.ahin_1717
Üye
22 Oca 2026, 17:08#2
Alt kısım soğuk, üst sıcaksa muhtemelen çamurlaşma olmuş. Bizim evde de aynı şey yaşandı, Buderus değil ama benzer panelde. Tesisatçı çağırıp petekleri söktürdüm, içinden sapsarı çamur gibi bir şeyler aktı. Merkezdeki peteklerde daha çok oluyormuş. Usta komple tesisat kimyasallarıyla yıkattı, sonrasında petekler düzeldi, alt tarafı da ısınıyor şimdi. Kendi başına sökmek riskli, su basarsa uğraşırsın. Denenebilir bir yol, ama önce tesisatçıya baktırmak iyi olur.
B
Bar.Yldrm_3079
Üye
24 Oca 2026, 18:03#3
Alt boruda ısınma yoksa ve diğer odalarda normalse, büyük ihtimalle o radyatöre özgü tıkanıklık var. Ben de geçen sene yaşadım, sadece büyük olan petek böyleydi. Ustaya sordum, bazen vana arızalı oluyormuş, alt-üst vanaları değiştirince düzeliyor. Yani bazen sadece temizlik de yetmeyebiliyor. Bir de özellikle kombi filtresi varsa, tıkalıysa su dolaşımı azalıyor, filtre temizliği de şart. Filtreyi hiç kontrol ettirdin mi?
E
Emre.Acar_4621
Üye
28 Oca 2026, 18:55#4
Bende de olmuştu, suyun basıncı normal olmasına rağmen ısınıyordu ama tam verim alamıyorduk. Yukarıdaki yoruma katılıyorum, çoğunlukla iç temizlik gerekiyor. Bizim ustamız peteği söküp bahçede tazyikli suyla yıkadı, simsiyah su çıktı. Petek değişimi gerekmedi ama çok geç kalınırsa içerde paslanmadan dolayı tamamen tıkanabiliyor. Kimyasal temizleme biraz masraflı ama uzun vadede faydalı. Denemediysen bir de kombinin altındaki filtreyi açtırıp temizletmeni öneririm.
F
Fatma.Aydn_5441
Üye
29 Oca 2026, 19:22#5
Alt kısım soğuksa, sıcak su peteğin üstünden geçip gidiyor, alt kısımda dolaşmıyor demektir. Bu, sistemdeki suyun yavaş aktığını veya radyatörde birikinti olduğunu gösteriyor olabilir. Radyatörün iki vanasından birini biraz kısarsan bazen denge sağlanıyor ama bu geçici bir çözüm. Tesisat eskiyse, içinde balçık dediğimiz birikinti olma ihtimali yüksek. Kombi bakımında filtre temizliği yapılır ama peteklerin ayrı temizlenmesi gerekebiliyor. Kendi başına yapmak riskli, su tahliyesini iyi ayarlamak lazım.
S
Seda.Aydn_2801
Üye
30 Oca 2026, 19:39#6
Geç gördüm ama benzer bir durumda servis çağırmak zorunda kalmıştım. Petekleri yerinden sökünce bayağı bir tortu çıktı, ustalar önce kimyasal sıktı sonra suyla temizledi. Sonrasında sorun tamamen geçti. Her yıl bakım yaptırmak işe yarıyor ama bazen yine de peteklerde böyle sorunlar oluyor. Usta komple değişim gerekmiyor, temizlik yeterli dedi. Güvenlik açısından tesisatı kurcalamadan bir uzmana göstermek daha mantıklı. Yalnız, radyatörün vanası da arızalı olabilir, gözden kaçmasın.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.