Bosch buzdolabı içi soğutmuyor, motor çalışıyor gibi

brahim.Aslan_566 · 9 Mar 2024, 00:04 · 74 görüntülenme · 3 yanıt

74 görüntülenme3 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları3 mesaj
B
brahim.Aslan_566
Üye
9 Mar 2024, 00:04#1
2017 yılında alınmış Bosch KGN56XL30N modeli buzdolabımız son bir haftadır soğutma problemi yapıyor. İlk başta sebzelik kısmında yiyeceklerin biraz yumuşamış olduğunu fark ettim, ama çok ciddiye almadık. Dün akşam ise üstteki normal raflarda da süt ve yoğurtlar iyice ılımış gibiydi, soğukluk neredeyse yoktu. Dışarıdan bakınca ekranında herhangi bir hata kodu görünmüyor, ışıkları yanıyor, motorun sesi de arada bir geliyor, yani tamamen ölü değil ama soğutmuyor gibi bir durum var. Dondurucu ise başta normaldi ama şimdi orada da biraz çözülme başlamış.

Kapağı uzun süre açık bırakmadık, arkasında ciddi bir tozlanma durumu yok, geçen ay süpürgeyle kabaca temizlemiştim. Fişini çekip 10 dakika bekleyip tekrar taktığımda da bir değişiklik olmadı. Sıcaklık ayarları fabrika çıkışı gibi, çocuk kilidi falan da devreye girmemiş.

Bir arkadaşım fan motoru arızası veya gaz kaçırması olabilir dedi ama tam emin olamadım. İç duvarda buzlanma yok, su sızıntısı da gözükmüyor. Daha önce buzdolabında böyle bir şey yaşamamıştık. Garanti süresi de bittiği için servise vermeden önce başka kontrol edilecek bir şey var mı diye buraya yazmak istedim. Benzer bir Bosch modelde başına gelen var mı, ya da evde basitçe bakılacak bir yer var mı? Elektrik bağlantısında ya da prize bağlı başka cihazlarda sıkıntı yok gibi duruyor. Geceleri motorun sesi hafiften duyuluyor, ama buz gibi bir hava üflemiyor. Yardımcı olabilecek biri varsa çok sevinirim.
A
Asl.Ik437
Üye
11 Mar 2024, 00:14#2
Bizim de Bosch'un farklı bir modelinde geçen yıl benzer bir durum olmuştu, zamanla soğutma iyice azalmıştı. Servis çağırmıştık, teknisyen arka paneli söktü ve fanın çalışmadığını gördü. Fan motorunu değiştirdiler, ondan sonra düzeldi. Şu anda içeriden bir uğultu geliyorsa, fan dönmüyor olabilir. Fan arızası, kablo kopması veya kartta sıkıntı olabiliyor. Tabii gaz kaçağı da olabilir ama o genelde daha uzun vadede ve dondurucudan başlıyor. Fanı gözle kontrol etmek için fişi çekip rafları söküp arka paneli açmak gerekiyor ama elektrikle uğraşmak riskli, dikkatli olun. Kendi başınıza yapamıyorsanız bence bir Bosch servisine göstermek mantıklı olur.
A
Arda.Aslan_4126
Üye
18 Mar 2024, 01:04#3
Aynı modelin bir küçüğünü annemlerde kullanıyoruz, geçen yaz benzer soğutmama problemi olmuştu. Bende de hata kodu vs. çıkmamıştı, motor arada çalışıyor gibi ses veriyordu ama içerisi serinlemiyordu. Elektrik voltajında dalgalanma olmuş olabileceğini düşünmüştüm, evde prizden ölçüm yaptım ama sorun çıkmadı. Bizdeki problem, kapı contasında hafif bir gevşeme ve arka duvarda buzlanmanın yeni başlamasıydı. Buzdolabını boşaltıp 24 saat fişten çekip dinlendirdik, buzlar eriyince normale döndü. Ama sonra yine tekrarladı ve servis çağırdık, kartta bir arıza çıktı dediler. Bazen bu arızalar kronik olabiliyor. Sizde iç duvarda buzlanma yoksa muhtemelen başka bir şeydir ama yine de fişten çekip bir gün bekletmeyi deneyebilirsiniz. Sonra düzelmezse servis şart gibi görünüyor.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.