Baymak Luna 24 Fi kombi sıcak su verirken ısı düşüyor, petekleri ısıtmıyor

Hseyin.Korkmaz_614 · 8 Nis 2024, 01:56 · 122 görüntülenme · 5 yanıt

122 görüntülenme5 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları5 mesaj
H
Hseyin.Korkmaz_614
Üye
8 Nis 2024, 01:56#1
Yaklaşık 6 yıldır kullandığımız Baymak Luna 24 Fi model kombide son birkaç haftadır tuhaf bir sorun var. Sıcak suyu açınca ilk başta su gayet iyi ısınıyor ama 1-2 dakika sonra ısı oldukça düşüyor, neredeyse ılık akmaya başlıyor. Petekleri ısınsın diye kombiyi kış moduna aldığımızda ise petekler başta hafif ısınıyor ama kısa süre sonra soğuyor, kombinin çalıştığını duyuyorum fakat sanki suyu hiç dolaştırmıyor gibi. Yani kombi ateşleme yapıyor ama ısıyı yeterince yükseltmiyor gibi bir durum var. Ekranda herhangi bir hata kodu çıkmıyor, bazen sadece düşük alev simgesi yanıp sönüyor.

Basıncı kontrol ettim, 1.5 bar civarında. Kombinin altında ikiye bölünmüş eski tip musluklar var, bazen su eksik mi diye şüphelenip biraz su bastım ama değişen bir şey olmadı. Filtresini geçen ay temizlemiştim, tıkalı değildi. Bazen kombinın altındaki sıcak su borusu bayağı sıcak oluyor ama peteklerin girişleri soğuk kalıyor. Sıcak suyu açınca petekler biraz daha ısınıyor, ama sonra tekrar soğuyorlar. Birkaç gündür banyoda tıraş olurken su iyice soğumaya başladı, eskiden böyle değildi.

Kombi bakımını düzenli yaptırmadık, sadece geçen sene bir kez genel bakım yaptırmıştık. Usta o zaman eşanjörde kireçlenme olabilir demişti ama net bir şey saptamamıştı. Kombinin genelde düşük ayarda çalıştırıyoruz, kışın bile çok yüksek dereceye getirmiyoruz. Şimdi ise hem sıcak su hem de peteklerde bu düşüş olunca tam olarak nereden kaynaklandığını kestiremiyorum.

Belki üç yıla yakındır ilk defa böyle bir sorun çıktı. Direkt kart arızası mıdır yoksa üç yollu vana, sensör ya da eşanjör problemi mi olabilir diye kafamda sorular var. Ekstra bir ses, tıkırtı veya su kaçağı yok. Servisi çağırmadan önce evde yapılabilecek bir şey var mıdır, başına gelen oldu mu, öneriniz var mı?
M
Mustafa.Polat_4013
Üye
14 Nis 2024, 02:41#2
Aynı kombiden bende de var, geçen kış benzer bir problem olmuştu. Petekler ısıtmıyor, sıcak su kısa süreli ısınıp hemen soğuyordu. Servis çağırdığımda üç yollu vananın sıkıştığını söyledi, küçük bir parça değişimiyle sorun çözüldü. Sanırım bu modellerde sık oluyormuş, eğer vanada sorun varsa sıcak su ile kalorifer arasında geçişte sıkıntı oluyor. Kendi başıma yapmadım, parça değişimi gerekiyordu. Eğer teknik bilgin yoksa çok zorlamamanı öneririm, elektrik ve su işi riskli. Yine de önce filtreyi ve alt vanaları kontrol et, tamamen açık olduğundan emin ol.
A
Ali.Eren_5312
Üye
19 Nis 2024, 03:00#3
Sıcak su açınca peteklerin ısınmasında ya da tersi durumda üç yollu vana problemi olabiliyor, yukarıdaki arkadaş haklı. Ama bazen sensörler de sapıtabiliyor, özellikle ntc sensörü arızalanırsa kombi yanlış bilgiyle çalışıyor ve yeterince ısı vermiyor. Panelde hata kodu çıkmaması kesin arıza yok anlamına gelmiyor, kodlar her zaman devreye girmeyebiliyor. Bir ihtimal de eşanjörde kireçlenme olması, sıcak suyun ani soğumasında etkili olabiliyor. Eğer bakım gecikmişse kireçlenme hızlanıyor. Servis çağırmadan önce peteklerin havasını da kontrol etmeni öneririm, bazen hava yapınca da sirkülasyon düşebiliyor.
F
Fatma.Acar_3341
Üye
23 Nis 2024, 03:18#4
Kombide üç yollu vanadan şüphelenmek mantıklı ama sıcak su musluğunu açınca kombinin petek ısısını kestiğini söylemişsin, bu bazen normal bir davranış olabiliyor. Ancak suyun ısısı bir anda düşüyorsa ve petekler de soğuyorsa, ana eşanjör tıkanıklığı veya sensör problemi de olabilir. Panelde düşük alev simgesi yanıyorsa, gaz ayarı da bozulmuş olabilir. Yakıt hattında veya gaz basıncında sorun olup olmadığından emin misin? Doğalgaz saati ya da gaz vanasında bir problem yaşandı mı son zamanlarda? Kombinin elektrik bağlantısını da kontrol etmekte fayda var, bazen voltaj düşüklüğü ısının azalmasına yol açabiliyor.
O
Ouz.Yldz_1438
Üye
25 Nis 2024, 03:28#5
Geç gördüm ama bizim Baymak Luna 24 Fi da geçen sene bunun çok benzerini yaptı. Peteklerde ısı düşüklüğü vardı, sıcak su bir anda kesiliyordu. Servis çağırdığımızda hem temel bakımı yaptı hem de ana eşanjörü temizledi, bayağı kireç çıkmıştı. Peteklerin havasını da aldıktan sonra sorun geçti. Tavsiyem fazla kurcalamadan uzman çağırman, çünkü eşanjörü sökmek ve temizlemek evde pek mümkün değil. Özellikle gaz ve elektrik bağlantısıyla oynamak tehlikeli olabiliyor. Yine de petek havası almayı ve filtreyi kontrol etmeyi deneyebilirsin, işin kolay kısmı zaten onlar.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.